Vegetáriánus vagyok.

Ahhoz, hogy elmondjam hogyan lettem az, először azzal kell kezdenem hogy leírom, hogyan nem lettem az először.

Volt egy Krisnás barátom, akiknél 4 szabály van:

  1. Ne egyél húst!

  2. Ne drogozz, ne fogyassz alkoholt!

  3. Ne élj „indokolatlan” szexuális életet!

  4. Ne szerencsejátékozz!

Ez a barátom azt mondta, Neki a húsevés mellőzése annyira ALAP, mint másnak az, hogy mondjuk nem gyilkol. Lényeg az, hogy nem engedett ebből, én pedig belementem.

Nem szabad akaratomból, hanem érte vegetáriánus lettem. És próbáltam átérezni, de nem ment. 4 hónap után már mindenféle fizikai tünet jött elő, nem a hús mentesség miatt, hanem amiatt, hogy feladtam Önmagam, és megfelelésből lemondtam valamiről, ami Nekem bizony hiányzott. Tehát nem voltam Önazonos, megtagadtam saját Magam.

Így nem ment.

Évek teltek el, és ettem húst. Addig meddig míg egyszer meg nem csömörlöttem.

Ezt a sztorit is leírom, mert tanulságos, és végül is így lettem vegetáriánus.

Akkoriban sokat dolgoztam. Nem volt párkapcsolatom, csak egy kutyám.

Nyár volt, a munkatársak szabadságon, és én húztam az igát a munkahelyen, sőt még plusz munkát is bevállaltam a rendes munkaidőn felül. Napi 12 órát ültem a számítógép mögött, és a napfényt csak az ablakon keresztül észleltem, ha épp be nem húztam a függönyt, hogy jobban lássam a monitort.

Persze a kutyával sétáltam, valamennyit, és inkább munkába is magammal vittem, mivel haza csak éppen hogy aludni jártam. Nem főztem, nem vásároltam be, időm se volt, és értelme sem lett volna.

Hogy mit ettem? Gyorskaját! Na nem Mekiset, de amit az utcában lehetett kapni. Csirkésnél szendvicset, hamburgert, pizzát felváltva. Húst hússal.

Akkorák voltak a hamburgerek, – amik tegyük hozzá csak frissen finomak, ha nem eszed meg frissen, este már nem fog ízleni! – hogy nem bírtam megenni az egészet, gondolom nem 50kg-os hanem 80-130 kgos emberekre méretezték. Ettem amíg bírtam, majd feladtam, és elcsomagoltam.

Így teltek a napok. Azt hiszem egy hónapig csináltam ezt, amikor vége lett a hajtásnak, leadtam a plusz munkát, a munkatársak visszatértek, és lett némi szabadságom, és újra elkezdtem otthon főzőcskézni magamra.

Nem bírtam ránézni a húsra. Nem mondtam, hogy „soha többet nem fogok enni” nem tudtam, hogy soha többé nem fogok enni. Akkor hirtelen csak úgy elég volt.

Jobbnál jobb húsmentes ételeket fedeztem fel. Olyan dolgokat ettem, amiket gyermekkoromban nem ismertem, nem szerettem. ÉS ÉLVEZTEM!

Az emésztésem fellélegzett. Sokkal könnyebb ember lettem. Az étkezés után nem telt el 1-2 óra megterhelő emésztéssel, hanem sokkal könnyebb volt létezni.

Minőségi változás volt.

Azóta nem ettem húst. Idén lesz 4 éve. Nyitva hagytam a kaput, ha valaha megkívánnám majd eszek, ha várandósan „kéne a babának” majd eszek. De nem kívántam meg azóta sem.

Viszont rendszeresen eszek lencsét, babot, csicseri borsót, hajdinát, kölest, rizst, sokféle zöldséget és gyümölcsöt, leginkább idényzöldségeket, és piacról szerzem be nem multitól külföldről.

Könnyű hibába esni ha vega-vegán az ember. Mert a sok bio termék elárasztott bennünket, de hatalmas ökológiai lábnyoma van egy braziliából behozott avokádónak, vagy quinoának.

Divat lett a vega életmód, és ez jó dolog hogy terjed. De nem kell átesni a ló túloldalára, és bio cuccokat venni ami átrepülte az óceánt. Szerintem lehet változatosan étkezni hazai zöldségekből és gabonákból is. Rengeteg jó receptet próbáltam ki amióta vegetáriánus vagyok, mivel az átlag éttermek még mindig a rántott sajt rántott gombánál tartanak vegetáriánus kínálatként. És nem szívesen eszem ilyen helyeken. Szívesebben megfőzöm magamnak, és a családomnak. Megszerettem a főzést is azóta. Tehát csak pozitív tapasztalataim vannak a vega életmódra áttéréssel kapcsolatban.

Kilók?

Közép iskola óta 2 kilót „híztam”. Nyilván lehet mondani, „genetika” meg stb stb. Tényleg van aki ilyen típus meg van aki olyan. DE! Azért rengeteg embert láttam, és (Norbi kapcsán) Nem csak Nők! Sőt!! Férfiaknál nagyon sok olyat láttam, aki 20-as éveiből 30-as 40-es éveibe lépve felszedett jó 10-20 kilót. Ülő életmód, tudom, hajtás. Vagy az hogy már nem koliban laksz és megteheted hogy rendesen eszel. Szíved joga. De aki úgy érzi hogy kicsit több, mint amennyi szeretne lenni, annak is ajánlom, próbáld ki! Egy hétig ne egyél húst! Egy hónapig ne egyél húst! Tarts böjtöt egy évben egyszer! Kétszer. Csak pár napig-hétig. És valószinűleg érezni fogod, hogy könnyebb az emésztésed, gyorsabb az anyagcseréd, életerősebb vagy. Ha nem? Nem veszíthetsz semmit.

Másik megfigyelés, hogy a vegáknak, vegánoknak más a bőre. Figyeld meg! Nem a bőr felszinén lévő zsírra gondolok, hanem a bőr szerkezetében lévő irha rétegre. Sokkal szikárabb szálkásabb a növényi étrendet követők bőrszerkezete.

Ez az én tapasztalatom, az én szemszögem. A Tiéd meg a Tiéd. Élj úgy ahogy jól esik. Nem akarlak meggyőzni, nem akarlak megváltoztatni! De elmeséltem, mert elolvastad!